Stoppa nedskärningarna inom förlossningsvården!

En förlossning är bland det största du som förälder upplever i livet. Det är en omvälvande tid som måste präglas av trygghet och vetskap om att vården finns där när du behöver den.

Den senaste tiden har Moderaternas drastiska nedskärningar inom förlossningsvården i Stockholm uppmärksammats av allt fler. Vårdpersonalen larmar om att barnfiltar måste tas bort och att till och med paprikan försvinner från smörgåsarna. Det är en besparingspolitik som dras in absurdum. Miljoner ska sparas och personal sägas upp.

Kvinnor och blivande föräldrar ska inte betala för Moderaternas nedskärningar. Region Stockholm är landets rikaste region. Stockholms förlossningsvård redan är hårt pressad. Brist på förlossningsplatser, tuffa arbetsvillkor för personalen och bristande eftervård är några exempel. Bara under 2020 fick över 900 kvinnor föda på en överfull förlossningsmottagning.

Regionen behöver förhålla sig till att Haninge är en skärgårdskommun. Idag finns inte en enda gynmottagning kvar i Haninge medan det i Stockholms innerstad finns 12.

I motsats till Moderaternas politik vill Socialdemokraterna rusta Stockholms sjukhus och värna kvinnors rätt till en nära och trygg vård. Vi vill satsa på en förlossningsvård som utgår från nyblivna föräldrars och deras barns vårdbehov. Det handlar om politisk vilja och att vård efter behov måste garanteras.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd Stockholms län